ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ

Ζέφυρος

Ο Ζέφυρος προσφέρει ταυτόχρονη αναζήτηση και πρόσβαση στους Καταλόγους (OPACs) των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

Σε περίπτωση που αναζητείτε ξένους όρους οι οποίοι περιέχουν γράμματα με τόνους (Γαλλικά, Γερμανικά κ.ά.), θα πρέπει να δοκιμάζετε να γράφετε τα γράμματα και χωρίς τους τόνους (π.χ. αντί για ö, απλά o), προκειμένου να έχετε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

  

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας διαθέτει πλούσιες συλλογές τεκμηρίων διαφόρων τύπων, παρέχοντας τη δυνατότητα αναζήτησης αυτών μέσα από τον Δημόσιο Κατάλογό της.

Βιβλιοθήκη της Βουλής

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής περιλαμβάνει: α) την Κεντρική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο κτήριο του Κοινοβουλίου, β) τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2), που φιλοξενείται προσωρινά στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο και γ) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218). Διαθέτει έναν μεγάλο όγκο συλλογών με τεκμήρια ποικίλων τύπων (βιβλία, περιοδικά, χάρτες κ.α.) τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε στον κατάλογό της.

Ενιαίος Κατάλογος openABEKT

Ο Ενιαίος Κατάλογος openABEKT παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης στο περιεχόμενο εκατοντάδων Βιβλιοθηκών που λαμβάνουν την Υπηρεσία openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (EKT).

Εθνικός Συλλογικός Κατάλογος Επιστημονικών Περιοδικών

Ο Εθνικός Συλλογικός Κατάλογος Επιστημονικών Περιοδικών (ΕΣΚΕΠ) αναπτύσσεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και σε αυτόν παρουσιάζονται τα βιβλιογραφικά δεδομένα των χιλιάδων επιστημονικών περιοδικών, έντυπων και ηλεκτρονικών, που διαθέτουν οι ελληνικές Βιβλιοθήκες στις συλλογές τους, και που καλύπτουν όλα τα γνωστικά πεδία, ενώ για κάθε τίτλο περιοδικού δίνονται τα στοιχεία της συλλογής (holdings) των Βιβλιοθηκών που το διαθέτουν.

Catalogue Collectif de France (CCFR)

Ο Συλλογικός Κατάλογος της Γαλλίας παρέχει δυνατότητα ταυτόχρονης αναζήτησης:

  • στον κατάλογο των ψηφιοποιημένων συλλογών των Δημοτικών Βιβλιοθηκών
  • στον κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης
  • στον κατάλογο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Library Hub Discover

Η υπηρεσία Library Hub Discover παρέχει πρόσβαση στους ενοποιημένους καταλόγους των Ακαδημαϊκών, Ειδικών και Εθνικών  Βιβλιοθηκών της Μεγάλης Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένης και της British Library.

National Library of Medicine Catalog

Ο Κατάλογος της Αμερικανικής Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης (NLM) παρέχει πρόσβαση σε βιβλιογραφικά δεδομένα περιοδικών, βιβλίων, οπτικοακουστικού υλικού, λογισμικού υπολογιστή, ηλεκτρονικών πηγών και άλλου υλικού.

Libdex

Ο κατάλογος Libdex είναι ένας κατάλογος Βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο με δυνατότητα αναζήτησης αυτών ανά χώρα. Παρέχει πληροφορίες για τις Βιβλιοθήκες συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων για τους ιστοτόπους και τους καταλόγους αυτών.

WorldCat.org

Πρόκειται για τον ενοποιημένο κατάλογο συλλογών χιλιάδων Βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο που αποτελούν μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού OCLC. Περιέχει εκατομμύρια εγγραφές ποικίλων τύπων τεκμηρίων (φυσικών και ψηφιακών) και λειτουργεί ταυτόχρονα ως μια βιβλιογραφική βάση παρέχοντας συνδέσμους σε διαθέσιμο ψηφιακό περιεχόμενο (άρθρα, ερευνητικό υλικό κ.α.). Μεταξύ άλλων, παρέχει και τη δυνατότητα αναζήτησης των πλησιέστερων στην τοποθεσία του χρήστη Βιβλιοθηκών.  

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

Το ΕΚΤ, τόσο ως φυσική υποδομή όσο και διαδικτυακά, παρέχει σε εθνική εμβέλεια σειρά υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων:

DART-Europe E-theses Portal

Πρόκειται για μια πύλη πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αρχεία διατριβών που περιέχονται σε ευρωπαϊκά αποθετήρια.

ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ

Το ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα, το οποίο διαχειρίζεται με ενιαίο τρόπο ιστορικές πληροφορίες, που αφορούν την ελληνική παιδεία, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες από το 17ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει έντυπα βιβλία, χειρόγραφα, βιογραφίες καθώς και λεξικά επιστημονικών όρων.

Οι συλλογές του ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ έχουν δημιουργηθεί ή βρίσκονται υπό δημιουργία στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του ΕΚΠΑ, και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του ενοποιημένου πληροφοριακού συστήματος ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ έγινε από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.

ΑΝΕΜΗ

Η Ανέμη δημιουργήθηκε το 2006 από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης και παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε μια πλούσια συλλογή βιβλιογραφικών πληροφοριών, ψηφιοποιημένων βιβλίων  και άρθρων με έμφαση στο Νεοελληνικό πολιτισμό.

Η πρόσβαση στο υλικό προσφέρεται μόνο για προσωπική, εκπαιδευτική ή ερευνητική χρήση. Απαγορεύεται η συστηματική αποθήκευση ή/και εκτύπωσή του καθώς και οποιαδήποτε εμπορική χρήση του.

EUROPEANA

Η Europeana παρέχει πρόσβαση σε εκατομμύρια τεκμήρια ποικίλων τύπων (βιβλία, βίντεο κ.α.) από φορείς σε όλη την Ευρώπη, τα οποία αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά του ευρωπαϊκού χώρου.

INTERNET ARCHIVE

Το Internet Archive είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή βιβλιοθήκη η οποία απευθύνεται σε ερευνητές, ιστορικούς, μελετητές, άτομα με εντυπο-αναπηρία και στο ευρύ κοινό, ευρετηριάζοντας και παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε:

  • ιστοσελίδες
  • βιβλία και κείμενα
  • ηχογραφήσεις (συμπεριλαμβανομένων ζωντανών συναυλιών)
  • βίντεο (συμπεριλαμβανομένων τηλεοπτικών ειδήσεων)
  • εικόνες
  • προγράμματα λογισμικού

Παράλληλα, το Internet Archive ψηφιοποιεί βιβλία και διαθέτει προς λήψη βιβλία που εκδόθηκαν πριν από το 1928. Τα περισσότερα από τα ψηφιοποιημένα βιβλία είναι διαθέσιμα σε άτομα με εντυπο-αναπηρία (πληροφορίες εδώ).

To top